Kind·Kind & Gezin

10 tips voor een 10-minutengesprek

Een 10 minuten wordt vaak 2 tot 3 keer in een jaar ingepland, maak hier dus tijd voor vrij om jou vragen te stellen en te weten te komen hoe jou kind het doet op school, voor zowel basisschool als middelbare school kinderen worden deze gesprekken gevoerd, dus als ouder ben je er nog wel even zoet mee.
‘Zo een 10 minuten gesprek daar moet toch alleen de leerklacht op voorbereiden?’ Dit zal je denken, alleen is dit niet helemaal waar, ook jij als ouder kan voorbereid het gesprek in gaan om zoveel mogelijk uit dit gesprek te halen voor je kind. Ik zal je 10 tips geven om zo voorbereid mogelijk het 10 minuten gesprek in te gaan.

Allereerst wil je meegeven: Wacht nooit met het stellen van belangrijke vragen of noodzakelijke dingen door te geven, doe dit vooral wanneer dit nodig is en wacht niet het 10 minuten gesprek eerst af! Daarmee is tip 1 gegeven!

Tip 2; Stel je eigen vragen.
Doe dit door een lijstje voor jezelf te maken, van wat je graag wilt weten?
– Wat kan mijn kind heel goed of juist minder goed op school?
– Hoe gedraagt mijn kind zich in de klas?
– Praat hij in de klas, durft hij dingen te vragen?
– Is mijn kind sociaal? Heeft hij veel of weinig vrienden?
– Is het een pester of of word hij gepest?
– Is mijn kind slimmer als de rest of juist niet?
– Kan ik thuis iets doen? Mijn kind  ergens bij helpen?

Tip 3; Zorg dat je op tijd bent.
Dit is wel zo fijn voor je zelf als voor de leerkracht, zo kan het programma goed doorgaan en is er geen gehaast of gespannen gevoel en dus voldoende ruimte om het gesprek te voeren. Wel zo fijn dat je laat zien dat je het gesprek waardeert en er de tijd voor vrij hebt gemaakt.

Tip 4; Bekijk thuis goed het rapport.
Het rapport krijgt je kind vaak een week of 2 van te vore mee naar huis. Hier uit kan je al veel opmaken, je ziet wat goed en/of misschien minder goed gaat op school. Het kan zijn dat je hierdoor wat vragen hebt, waarom is er zo een beoordeling gegeven en hoe is dit getoetst?

Tip 5; Vertel veel over je kind.
Je kind laat soms ander gedrag zien op school als dat het thuis doet. Zo leert de leerkracht jou kind ook beter kennen en kan bepaald gedrag op school herkenbaar of juist minder herkenbaar zijn en hier kan school dan weer goed op in spelen.
Wees altijd eerlijk, ook als het thuis even niet goed gaat, hier kan over gesproken worden en kan gepaste hulp gegeven worden.

Tip 6; Maak geen verwijten.
Een leerkracht heeft het beste met jou kind voor, vergeet dat vooral niet. Misschien heb je wat op- of aanmerkingen naar een leerkracht toe, dit kan natuurlijk, maar stel altijd open vragen om er eerst achter te komen hoe iets is ontstaan, daarna kunnen jullie hier rustig over praten en opzoek gaan naar op oplossing, een oplossing om weer op de zelfde lijn te komen. Een leerkracht heeft tenslotte meerdere kinderen in de klas en moet vaak een middenweg vinden, past deze niet bij jou kind, zoek dan samen naar iets passend.

Tip 7; Niet boos worden!
Natuurlijk kan iets rauw op je dak komen, iets wat je nooit had verwacht of gedacht van je kind. Ga niet te veel in verdediging of wordt niet boos, maar praat hier over. Jij bent de opvoeder, dus je kunt er beter mee aan de slag gaan als ontkennen of erg boos te worden.

Tip 8; Zet afspraken op papier.
Zijn er specifieke afspraken gemaakt tijdens het 10 minuten gesprek, zet die dan op papier. Gebruik je opgeschreven afspraken voor een gevolg gesprek.

Tip 9; Maak een vervolg gesprek.
Duidelijker kan het niet, maak gewoon gelijk een vervolg afspraak, zodat dit duidelijk word genoteerd en niet vergeten kan worden. Evalueren is belangrijk.

Tip 10; Kletsen.
Als je jezelf kan inplannen, plan jezelf dan in als laatst. Dan is er meer tijd om nog even te kletsen, over van alles en nog wat. De juf of meester van je kind wat persoonlijker leren kennen kan fijn zijn!

Toch nog een tip nummer 11, geeft de meester of juf eens een complimentje!

Hopelijk heb je iets aan deze tips en succes met het 10 minuten gesprek! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.