Kind·Kind & Gezin

10 minuten gesprek

Het 10 minuten gesprek over mijn kind, ‘Hallo dat is toch veel te kort??’ dacht ik nog voordat ik de school binnen stapte, maar dat dachten dus meer ouders. Het 10 minuten gesprek liep namelijk 4x TIEN minuten uit!

‘Papa’s en mama’s willen jullie zorgen dat jullie voortaan optijd op school zijn als je je kindje naar school brengen?’ Daar trappen wij natuurlijk niet meer in hè juffrouw!
Dat zinnetje (het lijkt de luizenmoeder wel) ’s morgens als je weer een keer te laat in de klas bent na een hectische ochtend omdat de oudste treuzelt met haar brood, vervolgens nog even moet plassen en de jongste perse zijn linkerschoen aan zijn rechter voet wilt en zijn jas niet aan wilt doen, maar een vest terwijl het buiten -2 graden is…. Dat mag natuurlijk niet van mama, vervelende mensen zijn het die moeders, poehpoeh wat hebben die kinderen het toch zwaar. Nou kleintje dan moet je ons ouders eens zien, helemaal bezweet van het haasten omdat die kleine draken het je weer even lastig hebben gemaakt ‘s morgens. Net voor de bel op de hal, maar dan die jassen nog uit, net aan de haak, fruit in de mand, Triiinggggg, de school bel, shit weer te laat!

“Samen praten over
jou kindje”

Oké, we gaan even terug naar het 10 minuten gesprek.
Daar zit je dan te wachten tot je voor het gesprekje over je kindje mag, rapport onder je arm, in de rij met nog 4 moeders en daarvan is er 1 Met vader, respect! Goed georganiseerd hoor bij jullie thuis, een oppas voor de kinderen voor deze speciale bijeenkomst waar uitgebreid over jullie kindje word gepraat, daar wil je natuurlijk samen bij zijn. Die man van mij (jawel de vader van onze kinderen, dus ook van die ene waar het gesprek over gaat) wist niet eens meer dat het deze avond was. Gelukkig had hij nog een gaatje vrij in zijn agenda en bleef hij braaf bij de kindjes thuis en kon ik naar de school van de oudste.

Het 10 minuten gesprek verliep hartstikke goed. Onze dochter heeft de Cito boven verwachting goed gedaan, eigenlijk kon ze het niet beter doen, dus deze moeder is hartstikke trots! Het gesprek verder ging dan ook over koetjes en kalfjes, erg leuk om te horen hoe je kind het op school allemaal doet. Nog zo klein, maar ze kunnen al zoveel meer laten zien als dat jij soms als ouder denkt. Sociaal emotioneel gaat het onze dame goed af, soms is ze wat rustig en lijkt het dat ze niet alles even goed meekrijgt, maar als het moment er dan is dat ze haar opdracht mag gaan uitvoeren verbaasd de juf zich erover hoe goed onze dame heeft geluisterd. Heel herkenbaar, Nynke is een rustig meisje, maar haar ontgaat niks, luisteren kan ze als de beste, soms iets te goed, die oortjes horen alles!

“Cito bij de kleuters?”

Een Cito- toets in groep 2, vinden jullie dat niet een beetje vroeg? Ik vroeg mij dat dus af, maar volgens mij word daar niet zo heel erg naar gekeken, wel word meer gekeken naar de uitschieters en waar de kindjes in groep 3 mogelijk wat extra begeleiding in moet krijgen. Als ouder kun je, in overleg met de leerkracht, natuurlijk ook wat opdrachtjes doen. Gewoon spelenderwijs, net dat beetje extra. ‘Help je mee met tafeldekken? Pak jij 2 lepel, 2 vorken en 1
mes?’ Je kindje helpt enthousiast mee en jij vraagt ‘hoeveel vorken en lepels heb je nu bij elkaar? En tel daar het mes eens bij op, hoeveel heb je er dan samen?’ Reken sommetje 1 is voltooid!

“En wat staat er nu?”

Ga eens samen zitten en pak er een boekje bij met makkelijke woordjes en duidelijke letters met plaatjes. Je kunt ze overal vind en onze dochter is erg weg van de Jip en Janneke versie van de Hema. Daar zitten we dan de plaatjes te bekijken en samen alle letters op te noemen die zij al kent, derest vul ik aan in de hoop dat ze deze bij het volgende woord nog herkent.

Daar gaat ze: ‘de R, de U, de P, de S’ ‘Goed zo meid’ zeg ik ‘En welk woord staat er dan?’ Dochter roept enthousiast ‘SLANG!’.

‘Uhmmm ja dus dat, morgen op school ietsjes beter opletten schat, nu boekje dicht en naar bed.’ Slaap lekker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.