Kind & Gezin·Persoonlijk·Vroeggeboorte

Meisje (6) – Een brief voor mijn zusje in de hemel

“Ik snap niet waarom ik steeds aan mijn zusje denk, want ik wil eigenlijk slapen, maar dat lukt zo toch helemaal niet” zeg ik tegen mijn moeder.

Dag en nacht denk ik aan mijn zusje die dood is, ik vertel heel wijs en stoer aan iedereen dat zij niet gezond is geboren en nu in de hemel is.
Maar eigenlijk weet ik helemaal niet waarom en heb ik nog zoveel vragen. Zal ik het aan papa of mama vragen? Nee weet je wat, ik word gewoon heel boos en verdrietig, dan komt vast vanzelf wel iemand mij troosten en hebben we het er even over.

Kijk daar is mama al, ik zeg dat ze weg moet gaan, maar gelukkig luistert ze niet en pakt mij stevig vast. We knuffelen, we huilen en zijn samen stil. Mama vraagt wat er nu eigenlijk allemaal aan de hand is? ‘Ik vind het niet leuk dat mijn zusje dood is’, zeg ik. Mama is weer even stil, knuffelt mij weer en fluistert in mijn oortje ‘Het is ook niet eerlijk he meisje, kon mama het maar veranderen, maar dat kan niet, sorry. Ik houd van jou!’

We gaan samen hand in hand naar de urn van mijn zusje en hier steek ik een kaarsje aan. Geef papa nog een kus voor het slapen gaan, mijn broertje in zijn ledikantje nog een aai over zijn bol, want hij is zo lief!

Dan mag ik bij mama in het grote bed,maar eerst doen wij de gordijnen nog even open en kijken naar de sterren en de maan, daar is geloof ik de hemel. Ik zeg ‘lief klein zusje, ik mis jou zo, kon je nog maar even bij mij in huis zijn. Kon ik maar zien hoe jij groter word. Slaap lekker en tot morgen’

Mama zegt, tikkend met haar hand op mijn borst, jou zusje is altijd bij jou, hier in jou hart. Ik leg mijn hoofdje neer, kruip warm tegen haar aan en doe mijn ogen dicht zodat ik kan slapen en dromen over die wonderlijk mooie hemel. Ik zie mijn zusje spelend in de zon, ik raak haar eventjes aan in mijn dromen, een aai over haar bolletje. Morgen als ik op sta doe ik dit weer, maar dan bij mijn kleine broertje, die heb ik bij mij in mijn huis en jou klein zusje heb ik ook bij mij, in mijn hart!

Kus,

Grote zus

Love you to the moon and back

Een gedachte over “Meisje (6) – Een brief voor mijn zusje in de hemel

  1. Jeetje lieve Sharon, wat een prachtig gedicht van een grote zus en ook zo verdrietig. Gecondoleerd met dit intens zware verdriet.

    Ik wens jullie veel kracht en onwijs veel liefde toe. Ik denk aan jullie.

    Veel liefs,

    Daniëlle

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.