Kind·Lifestyle

Meer social, minder media

Zit jij ook weer met je telefoon in je hand social media af te struinen terwijl je eigenlijk alleen even naar de tijd wilde kijken of je mail wilde checken? Je dwaalt af, waar was je ook alweer mee bezig, vroegen de kinderen nou iets?

Alweer ruim 2 jaar geleden ging ik coldturkey verder zonder social media, zonder nadenken verwijderde ik mijn Facebook account en dat gaf mij rust, heel veel rust. Ik wist opeens niet alles meer, niet alle ins and outs van “vrienden”, maar ook niet alles meer van wat er op de wereld gebeurde, alle ellende op de wereld maakte mij verdrietig en onrustig. Nu kijk ik alleen nog maar het nieuws als mij dit uitkomt. Heb minder de drang om alle tv programma’s te bekijken waar mensen over praten op social media en raad eens… ik mis helemaal niks! Heb juist meer tijd over op een dag om aan andere dingen te besteden, aan mijn gezin, vrienden, werk en een vrije avond is ook echt een vrije avond. Voor mijn blogs ga ik alleen op gepaste tijden zitten, wanneer hier echt tijd voor is en dan vaak alleen op de laptop. Verder heb ik geen privé Instagram of Facebook, totaal geen spijt van en niet het idee dat ik iets mis daarin.

Nooit meer als je gezellig met een vriendin uiteten ben en zit te kletsen, het zinnetje “Ohja ik las het op Facebook”. Want hey, per direct is dat gesprek over of gaat het over op roddelen, want “zag je ook dat ene?? Zo dom”.
Ik merk aan mijzelf dat ik veel minder irritaties heb naar andere mensen en het leven toe. Ik krijg te horen van de persoon zelf wat er in zijn of haar leven speelt als diegene dit echt met mij wilt delen, dat is fijn! Ook spreek ik mensen nu echt persoonlijk als dit echt noodzakelijk is.

Kijk bewuster naar het nieuws of andere tv shows, in plaats van constant half op mijn telefoon te zitten koekeloeren.
Ik beleef dingen nu anders, geniet meer van het moment zelf ipv via mijn smartphone.
Niet meer constant de perfecte foto willen schieten, want hij moet wel mooi zijn om te delen, nee nee gewoon genieten van het moment!!

Ik snap dat niet iedereen zo Coldturkey offline kan gaan, maar misschien helpen deze 9 tips te minderen. Bewuster omgaan met social media:

  1. Leg je telefoon eens op de kast met je geluid aan, je hoort dan vanzelf wel als iemand je nodig heeft, want een beltoon is vaak luid en duidelijk.
  2. Voor het slapen gaan even, liefst een uur of 2, geen telefoon meer voor je neus. Dat felle licht en de stralingen waar ze het altijd over hebben is echt niet goed voor je nachtrust.
  3. Ga je naar bed, neem je telefoon dan wel mee, want het is toch wat fijner als er iets gebeurd dat iemand je kan bereiken, net als vroeger… Als de huistelefoon na 10e gaat dan is er iets mis! Maar zet je telefoon op offline, geen WiFi, geen 4G. Er kan alleen gebeld worden als het nodig is.
  4. En denk wel, pak ’s morgens als je wakker word niet gelijk die telefoon, dan word je echt veel relaxter wakker. (Zelf geprobeerd! Want als je niet je telefoon pak, draai je dan eens om en pak je man eens stevig vast)
  5. Laat je smartphone in je tas als je ergens op visite bent. Benoem dat je het fijn vind als het geluid aanstaat, want zonder kindjes de deur uit en niet bereikbaar zijn voelt niet fijn!
  6. Check je mail zowel privé als werk alleen tijdens werktijden! Spreek met jezelf een tijd af om privé mail bijvoorbeeld om 13:00 ’s middags na de lunch binnen te halen.
  7. Geen telefoons aan tafel tijdens de maaltijden! Zet hem weer op die kast of in je tas
  8. Gooi de makkelijke geïnstalleerde apps van he telefoon, hierdoor is de verleiding tot het kijken op social media minder
  9. Zet meldingen en pop-ups uit!

Stel je eigen regels op die bij jou passen, want er zijn echt wel meerdere te bedenken waardoor jij een leven hebt met iets meer social en minder media!

Een gedachte over “Meer social, minder media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.